
Franska churros, krispiga bakverk
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 325

Kcal / portion: 116

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3486 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 23%
Kolhydrater: 25%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Vattenreduktion -1.8 dl Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Bon Apppétit" under bilden.
- Chokladsås: Lägg alla ingredienser utom choklad i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta av från värmen. Smält chokladen i såsen.
- Chouxdeg (läs mer > Om chouxdeg): Skär smör i mindre bitar, lägg i kastrull. Tillsätt vatten, mjölk, socker, kanel och vanilj.
- Smält försiktigt smöret på svag värme. När det väl löst sig i vätskan, kokas den snabbt upp. Sänk eller stäng av värmen. Rör ner degen till slät och mjuk deg. Låt svalna något (< 60°C) så att inte äggen koagulerar vid inbladning.
- Blanda in ett ägg i taget och rör ut ordentligt. Fyll smeten i spritspåse med tyll.
- Fritera: Hetta upp olja i kastrull till 180°C. Vidta försiktighetsåtgärder, läs mer > Så friterar man. Fritera i omgångar.
- Spruta/spritsa ut ungefär 15 centimeter långa strängar ner i oljan. Fritera tills de är gyllenbruna i 6-8 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
- Ta upp med hålslev, doppa dem i sockret.
Kockens kommentar
Det går bra att bara smälta choklad enligt egen smak. Smaksättning likaså av deg och socker likaså. I stället för vaniljstång kan vaniljsocker användas. Churro är ett spanskt-portugisiskt bakverk som vanligen tillreds på enklare sätt. Se recept > Spanska churros. Läs mer om churro och andra chouxbakelser > Om chouxbakelser..Fettupptag av frityrolja i churrosen är ringa, på grund av redan hög fetthalt i smeten (läs mer > Om fettupptag).
Vattenupptag: Drygt 60% av vattnet (inkl. i mjölk) dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vattenförändring).
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk