Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 434

Kcal / portion: 131

GBR (GI) / port: 12
Recept: 2624 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 18%
Kolhydrater: 59%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så friterar man > Äts ej
Vattenreduktion -3.0 dl -0%
Om vattenförändringar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Allrecipes, churro" under bilden.
- Deg: Sikta eller häll mjölet i en bunke.
- Häll vatten i en kastrull. Tillsätt salt och bakpulver och rör om. Tillsätt olivolja. Koka upp och häll det över mjölet. Blanda väl samman till fast massa (se kommentar). En degblandare är bra hjälpmedel.
- Fyll en degspruta med fast massa, eller en sprits med en lösare massa.
- Häll ut socker, gärna grovkornig sådan, på ett fat. Blanda med kanelpulver eller vanillin om så önskas.
- Fritera: Hetta upp olja i kastrull till 180°C. Vidta försiktighetsåtgärder, läs mer > Så friterar man. Fritera i omgångar.
- Spruta/spritsa ut 15-20 centimeter långa strängar ner i oljan. Fritera tills de är gyllenbruna i 5-8 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
- Ta upp med hålslev, doppa dem i sockret.
Kockens kommentar
I filmen anges att man skall använda en degpump för att pressa strängar, vilket kan vara svår att hitta i butik. Gör i stället degen lite lösare och spritsa strängar. Fluffigare churros får man med chouxdeg, se recept via länk nedan > Franska churros. Spanjoren doppar gärna churrosen i en kopp varm choklad.Fettupptag av frityrolja i churros är betydande, 30% av energin (läs mer > Om fettupptag).
Vattenreduktion: Drygt 60% av vattnet dunstar bort vid fritering. Avdunstning höjer övriga näringsämnenas relativa andelar (vikt%), särskilt i vattenrika smeter. Utan reduktion är Kcal/100g = 271 (mot 432 i verkligheten) och andelen kolhydrater 40% (mot 59% i verkligheten) i detta recept. Läs mer > Om vattenförändringar.
Alternativ
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk