Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 434
            Kcal / portion: 131
            GBR (GI) / port: 12
Recept: 2624 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 18%
Kolhydrater: 59%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så friterar man > Äts ej
Vattenreduktion -3.0 dl -0%
Om vattenförändringar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Allrecipes, churro" under bilden.
- Deg: Sikta eller häll mjölet i en bunke.
 - Häll vatten i en kastrull. Tillsätt salt och bakpulver och rör om. Tillsätt olivolja. Koka upp och häll det över mjölet. Blanda väl samman till fast massa (se kommentar). En degblandare är bra hjälpmedel.
 - Fyll en degspruta med fast massa, eller en sprits med en lösare massa.
 - Häll ut socker, gärna grovkornig sådan, på ett fat. Blanda med kanelpulver eller vanillin om så önskas.
 - Fritera: Hetta upp olja i kastrull till 180°C. Vidta försiktighetsåtgärder, läs mer > Så friterar man. Fritera i omgångar.
 - Spruta/spritsa ut 15-20 centimeter långa strängar ner i oljan. Fritera tills de är gyllenbruna i 5-8 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
 - Ta upp med hålslev, doppa dem i sockret.
 
Kockens kommentar
I filmen anges att man skall använda en degpump för att pressa strängar, vilket kan vara svår att hitta i butik. Gör i stället degen lite lösare och spritsa strängar. Fluffigare churros får man med chouxdeg, se recept via länk nedan > Franska churros. Spanjoren doppar gärna churrosen i en kopp varm choklad.Fettupptag av frityrolja i churros är betydande, 30% av energin (läs mer > Om fettupptag).
Vattenreduktion: Drygt 60% av vattnet dunstar bort vid fritering. Avdunstning höjer övriga näringsämnenas relativa andelar (vikt%), särskilt i vattenrika smeter. Utan reduktion är Kcal/100g = 271 (mot 432 i verkligheten) och andelen kolhydrater 40% (mot 59% i verkligheten) i detta recept. Läs mer > Om vattenförändringar.
Alternativ
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
 - Saffransbröd
 - Semlor
 - Mjuka sockerkakor
 - Muffins, cupcakes
 - Kladdkaka, brownies
 - Rulltårtor
 - Kavlade småkakor
 - Pepparkakor
 - Skurna småkakor
 - Rullade, runda småkakor
 - Spritsade kakor, kakkringlor
 - Klickkakor, flarn
 - Formkakor
 - Friterade kakor, bakverk
 - Rån, kex, skorpor
 - Smörkräm till bakverk