
Pommes de terre soufflées, potatiskuddar
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 113

Kcal / portion: 50

GBR (GI) / port: 6
Recept: 201 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så friteras rotfrukter > Äts ej
Så friterar man > Äts ej
Om hollandaisesåser > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (20 min )
Se film, klicka på "Cordon bleu" under bilden.
- Skala och skiva potatis tunt på längden (3-4 mm).Torka av ytan med hushållspapper.
- Hetta upp flottyrolja i två kastruller till 130°C respektive 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Fritera i omgångar. Lägg potatisskivor i 130°C-oljan. Lägg ner dem en och en så att de inte fäster vid varandra. Låt fritera några minuter. Skaka försiktigt upprepande på kastrullen. Varning för stänk av het olja och akta så inte olja kommer på värmekällan.
- Flytta över en eller några få i taget till den hetare oljan med hålslev. Så snart de puffat upp, lyft ur dem och lägg på hushållspapper för fettavrinning. Salta lätt.
- Använd potatisen som tillbehör eller som garnering.
Kockens kommentar
Potatiskuddar är ett uppblåsta potatisskivor med hålrum. Mycket elegant och avancerat (tror gästen). Används mer som dekoration än som tillbehör.Pommes de terre soufflées påstås ha upptäckts av kocken Collinet 1836 av en slump i samband med till invigningen av restaurang Pavillon Henri IV (kungens f.d. slott) i Saint-Germain-en-Laye utanför Paris. Sannolikt var det ingen slump. Vid samma tillfälle skapade/serverade han bearnaise (läs mer > Om hollandaisesåser.