
Gianduja, hemlagad mjuk chokladnougat
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 502

Kcal / portion: 1146

GBR (GI) / port: 13
Recept: 9171 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 34%
Kolhydrater: 41%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Yttermometer > Äts ej
Om nougat > Äts ej
Om chokladnougat > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 8 tim )
Se film, klicka på "Sockerpojkarna" under bilden.
- Förbered: Nötter och mandlar skall vara skalade (läs mer > Skala mandel, nötter). Hacka choklad.
- Knäck: Koka upp vatten och socker till 116-118°C tills det börjar kristalliseras (blir lätt trögflytande).
- Tillsätt nötter/mandlar och låt vattnet koka bort och att sockret kristalliseras (fäster) på nötterna under upprepad omrörning.
- Häll ut smeten på bakplåtspapper. Låt svalna något. Slå sönder i mindre bitar, knäcken skall fortfarande vara varm.
- Mixa knäckbitarna i matberedare till en glansig och lätt oljig smet. Det tar en stund.
- Pulsera ned chokladen lite i taget.
- Temperera smeten till 28-29°C (låt svalna under omrörning). Se recept > Temperera choklad.
- Häll över smeten i ram med bakplåtspapper under, eller i smord form. Smethöjd drygt 1 centimeter. Låt stelna över natt. Har man bråttom, ställ i kylskåp.
- Skär upp i bitar 2,5 x 2,5 centimeter. En varm kniv skär rakare.
Kockens kommentar
Temperering görs för att få en glansig fin och stabil choklad/nougat (läs mer > Så tempereras choklad). En enklare variant av mjuk nougat är Wienernougat. Se dito recept via länk nedan.Gianduja är ursprunget till chokladnougat
skapad i Turin under Napoleons styre runt år 1800. Hans handelshinder mot engelsmännen medförde bland annat chokladbrist. En chokladhandlare drygade därför ut mörk choklad med 30% hasselnötspasta och fick på så sätt en choklad- och nötkräm liknande dagens Nutella. Läs mer > Chokladnougat.