Gianduja, hemlagad mjuk chokladnougat
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Sats ā 50 bitar: 8

Yttermometer >

 

 

Om nougat >

 

 

Om chokladnougat >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Gianduja, hemlagad mjuk chokladnougat

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 502

Kcal / portion: 1146

GBR (GI) / port: 13

Recept: 9171 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 34%

Kolhydrater: 41%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 228 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Yttermometer > Äts ej

Om nougat > Äts ej

Om chokladnougat > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 8 tim )

Se film, klicka på "Sockerpojkarna" under bilden.

  1. Förbered: Nötter och mandlar skall vara skalade (läs mer > Skala mandel, nötter). Hacka choklad.
  2. Knäck: Koka upp vatten och socker till 116-118°C tills det börjar kristalliseras (blir lätt trögflytande).
  3. Tillsätt nötter/mandlar och låt vattnet koka bort och att sockret kristalliseras (fäster) på nötterna under upprepad omrörning.
  4. Häll ut smeten på bakplåtspapper. Låt svalna något. Slå sönder i mindre bitar, knäcken skall fortfarande vara varm. 
  5. Mixa knäckbitarna i matberedare till en glansig och lätt oljig smet. Det tar en stund.
  6. Pulsera ned chokladen lite i taget.
  7. Temperera smeten till 28-29°C (låt svalna under omrörning). Se recept > Temperera choklad.
  8. Häll över smeten i ram med bakplåtspapper under, eller i smord form. Smethöjd drygt 1 centimeter. Låt stelna över natt. Har man bråttom, ställ i kylskåp.
  9. Skär upp i bitar 2,5 x 2,5 centimeter. En varm kniv skär rakare.

Kockens kommentar

Temperering görs för att få en glansig fin och stabil choklad/nougat (läs mer > Så tempereras choklad). En enklare variant av mjuk nougat är Wienernougat. Se dito recept via länk nedan.

Gianduja är ursprunget till chokladnougat
skapad i Turin under Napoleons styre runt år 1800. Hans handelshinder mot engelsmännen medförde bland annat chokladbrist. En chokladhandlare drygade därför ut mörk choklad med 30% hasselnötspasta och fick på så sätt en choklad- och nötkräm liknande dagens Nutella. Läs mer > Chokladnougat.

Alternativ

Enkel wienernougat

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem