
Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner Pfannkuchen
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 366

Kcal / portion: 204

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2446 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 15%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Vattenreduktion -0.9 dl -0%
Om vattenförändringar > Äts ej
Om äppelmos > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Kochkino" under bilden.
- Deg: Värm mjölk till 37°C (fingervarmt).
- Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt socker. Häll på mjölken och rör tills jästen är upplöst.
- Blanda i 1/3-del av mjölet till en lös smet.
- Rör ner smör, ägg, kardemumma, salt och resten av mjölet. Låt jäsa övertäckt med duk i cirka 30 minuter.
- Lägg degen på arbetsbänk och knåda den. Forma till en längd och dela i jämnstora bitar. Rulla dem till runda bullar och platta till dem något. Alternativt kavla ut degen och tryck ut cirklar med ett dricksglas. Jäs dem under bakduk cirka 30 minuter.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Lägg i munkar, några åt gången. Fritera dem 3-4 minuter. Vänd den efter halva tiden. Låt rinna av på hushållspapper.
- Spritsa in äppelmos i munkarna. Pudra med florsocker. Munkar bör ätas nybakade.
Kockens kommentar
Berlinermunkar kan tillagas i ugn, men då behövs en munkplåt, en plåt med halvmåndegropar. Ett munkjärn kan också fungera om man råkar ha en sådan. Det finns så kallad pipsprits som underlättat insprutning av sylten (se filmen), eller så använder man en tyll (läs mer > Spritsverktyg). Munkdeg är en variant av chouxdeg (läs mer > Om chouxdeg).Berlinermunkar har sitt ursprung från tyska Berliner Phannekuchen ("pannkakor från Berlin"), eller kort och gott bara Berliner. Att de kallas pannkakor beror på att de lagas av en pannkaksliknande smet. Svenska "munkar" var från början kopior av dessa berlinare, det vill säga munkar utan hål i mitten (se recept > Gammeldags munkar). Munkar med hål härstammar från USA (se recept > Daughnuts). Läs mer > Om munkar.
Fettupptag av frityrolja i munkarna är betydande, 16% av energin (läs mer > Om fettupptag).
Vattenreduktion: Drygt 60% av vattnet i mjölk och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vattenförändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar).
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk