
Gammaldags pösmunkar i munkjärn
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 433

Kcal / portion: 88

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2194 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 20%
Kolhydrater: 57%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Munkplåt > Äts ej
Vattenreduktion -1.3 dl -0%
Om vattenförändringar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Fredriks Fika
Tillagning (30 min )
- Smet: Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker väl. Tillsätt ägg och mjölk. Vispa ihop till tjock smet.
- Värm upp munkjärnet på medelvärme.
- Blanda socker och kanel i en skål.
- Grädda: Klicka i lite smör i kopparna och låt det fräsa. Pensla runt i koppen. Fyll upp med smet till 3/4-del av koppen.
- När munkarna börjar lossna från kanten skall de vändas. Använd gaffel och sked eller två skedar.
- Servera: Rulla bollarna i kanelsockret. Serveras direkt!
Kockens kommentar
Munkjärn ställs på spisens största platta. Man kan också grädda i ugn om järnet är eldfast, eller om man har en munkplåt. Det finns också elektriska munkjärn. Läs mer > Om munkar. Pösmunk kallades också person som var högdragen, dryg, uppblåst.Näring: Drygt 60% av vattnet i mjölk och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vattenförändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar). Fettupptaget av smör i munkarna är visserligen bara 4 gram per munk, men det har stor inverkan på fettandelen som ökar till 23%. Om fettupptaget inte medräknas är fettandelen 4% (läs mer > Om fettupptag).
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk