Gammaldags pösmunkar i munkjärn
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 25

Munkplåt >

 

 

Vattenreduktion

-1.3 

dl

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Gammaldags pösmunkar i munkjärn

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 433

Kcal / portion: 88

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2194 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 20%

Kolhydrater: 57%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 20 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Munkplåt > Äts ej

Vattenreduktion -1.3 dl -0%

Om vattenförändringar > Äts ej

...

Skapat av
Fredriks Fika

Tillagning (30 min )

  1. Smet: Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker väl. Tillsätt ägg och mjölk. Vispa ihop till tjock smet.
  2. Värm upp munkjärnet på medelvärme.
  3. Blanda socker och kanel i en skål. 
  4. Grädda: Klicka i lite smör i kopparna och låt det fräsa. Pensla runt i koppen. Fyll upp med smet till 3/4-del av koppen.
  5. När munkarna börjar lossna från kanten skall de vändas. Använd gaffel och sked eller två skedar.
  6. Servera: Rulla bollarna i kanelsockret. Serveras direkt!

Kockens kommentar

Munkjärn ställs på spisens största platta. Man kan också grädda i ugn om järnet är eldfast, eller om man har en munkplåt. Det finns också elektriska munkjärn. Läs mer > Om munkar. Pösmunk kallades också person som var högdragen, dryg, uppblåst.

Näring: Drygt 60% av vattnet i mjölk och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vattenförändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar). Fettupptaget av smör i munkarna är visserligen bara 4 gram per munk, men det har stor inverkan på fettandelen som ökar till 23%. Om fettupptaget inte medräknas är fettandelen 4% (läs mer > Om fettupptag).

Alternativ

Doughnuts

Berlinermunkar

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem