
Sauce Bourguignon/Bourguigonne, klassisk brun stekskysås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 207

GBR (GI) / port: 0
Recept: 828 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 9%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim )
Se film hur man tillagar 20 liter Bourguinonsås i restaurangkök, klicka på "Bitro Pierre" under bilden.
- Buljong: Till såsen behövs mörk buljong. Se separat recept via länk nedan. Tidsåtgång här ej medräknad. Till nöds kan koncentrerad oxbuljong användas som alternativ.
- Sjud upp buljong, vin och alla kryddor. Koka ner över kraftig värme till halv mängd (= drygt 4 dl i grundreceptet). Ta av kastrullen från värmen och ta bort persiljan och lagerblad.
- Blanda mjukt smör med mjöl till pasta (beurre manié). Vispa ner redningen i såsen. Låt sjuda i 30 minuter. Smaka av.
- Smaksättning: Såsen kan smaksättas på många sätt. Har man silad och avfettad steksky från huvudrätten används denna till smaksättning (lite i taget). Lite tomatpuré är vanlig ingrediens. Vinbärsgelé ger färg och sötma. Skall den användas till pocherade ägg passar till exempel lite kajennpulver. Konjak förekommer i Coq au vin (se dito recept).
- Montera: Sjud upp såsen innan servering och vipa ner några klickar smör.
Kockens kommentar
Sauce Bourguignon är en så kallad stekskysås, vilket egentligen är en mörk sås smaksatt med steksky. "Bourguignon" för att den innehåller rött vin (från Bourgogne). Det finns lite olika varianter, men såsen innehåller alltid rikligt med små stekta lökar och champinjoner. Såsen ingår i de klassiska rätterna Boeuf bourguignon, Coq au vin och Oeuf ā la Bourguigogne (läs mer > Så kokas ägg). Används också till annat som kalvbräss och fisk. Läs mer > Stekskysåser.Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)