Sauce Bourguignon/Bourguigonne, klassisk brun stekskysås
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 4

Lagerblad

2.0 

gram

Njurtalg

 

 

Salt

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Sauce Bourguignon/Bourguigonne, klassisk brun stekskysås

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 207

GBR (GI) / port: 0

Recept: 828 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 9%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 103 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Lagerblad 2.0 gram Äts ej

Njurtalg Äts ej

Salt Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim )

Se film hur man tillagar 20 liter Bourguinonsås i restaurangkök, klicka på "Bitro Pierre" under bilden.

  1. Buljong: Till såsen behövs mörk buljong. Se separat recept via länk nedan. Tidsåtgång här ej medräknad. Till nöds kan koncentrerad oxbuljong användas som alternativ.
  2. Sjud upp buljong, vin och alla kryddor. Koka ner över kraftig värme till halv mängd (= drygt 4 dl i grundreceptet). Ta av kastrullen från värmen och ta bort persiljan och lagerblad.
  3. Blanda mjukt smör med mjöl till pasta (beurre manié). Vispa ner redningen i såsen. Låt sjuda i 30 minuter. Smaka av.
  4. Smaksättning: Såsen kan smaksättas på många sätt. Har man silad och avfettad steksky från huvudrätten används denna till smaksättning (lite i taget). Lite tomatpuré är vanlig ingrediens. Vinbärsgelé ger färg och sötma. Skall den användas till pocherade ägg passar till exempel lite kajennpulver. Konjak förekommer i Coq au vin (se dito recept).
  5. Montera: Sjud upp såsen innan servering och vipa ner några klickar smör.

Kockens kommentar

Sauce Bourguignon är en så kallad stekskysås, vilket egentligen är en mörk sås smaksatt med steksky. "Bourguignon" för att den innehåller rött vin (från Bourgogne). Det finns lite olika varianter, men såsen innehåller alltid rikligt med små stekta lökar och champinjoner. Såsen ingår i de klassiska rätterna Boeuf bourguignon, Coq au vin och Oeuf ā la Bourguigogne (läs mer > Så kokas ägg). Används också till annat som kalvbräss och fisk. Läs mer > Stekskysåser.

Tillhörande recept

Mörk buljong

Klassisk Boeuf bourguignon

Klassisk Coq au vin

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem