
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 122

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 0
Recept: 774 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 10%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Brun grundsås ¤ 5.0 dl 52%
Tryffel konserverad 30.0 gram 1%
Smör rumsvarmt 2.5 msk 31%
...
![]()
Skapat av
Julia Child
Tillagning
- Grundsås: Tillred brun grundsås (sause brune eller jus lié, se separat recept via länk nedan). Tidsåtgång här ej medräknad.
- Fintärna eller skär tunna skivor av tryffeln.
- Blanda starkvinet med tryffelnkonservens spad. Koka ner vätskan till hälften.
- Tillsätt brun grundsås och låt sjuda ett par minuter. Smaka av. Såsen kan förstärkas med koncentrerad köttfond eller med mer vin. Tillsätt i så fall lite taget och låt den sjuda en stund så att alkoholen kokar bort. Tillsätt tryffeln.
- Montera: Ta kastrullen av värmen och vispa ner smör klickvis.
Kockens kommentar
Klassisk sås till fint kött som oxfilé och biff, till exempel Tournedos Rossini. Se dito recept. Passar också till färskstekt gåslever, kalv, skinkstek och äggrätter. Périgueux är centralorten i departementet Dordogne i sydvästra Frankrike intill Bordeaux, bland annat känd för sin svarta tryffel. Perigord var förr en provins som i stort sett motsvarar nuvarande Dordogne. Såsen är "avancerad" om grundsås måste tillredas.Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)