
Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komage
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 199

Kcal / portion: 234

GBR (GI) / port: 1
Recept: 701 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 18%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till skaldjur > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
- Velouté: Tillred en fiskvelouté, det vill säga en redd fiskbuljong. Här förutsätts att veloutén redan är klar. Se recept via länk nedan. Man kan också tillreda en skaldjursfond och velouté.
- Värm upp veloutén och tillsätt fiskfond (se recept via länk nedan > Hemlagad fiskbuljong, fiskfond). Koka ner om veloutén är för svag. Används koncentrerad fond tillsätt detta lite i taget, koncentrat är mycket salta. Smaka av.
- Svamp: Rensa och skiva champinjoner. Stek den i smör cirka 5 minuter i en kastrull (utan salt). I stället för svamp kan koncentrerad svampfond användas, men akta så att anrättningen inte blir för salt. Använd koncentratet mot slutet för smaksättning.
- Vispa ner veloutén i svampkastrullen, lite i taget. Ta av från värmen.
- Vispa ihop äggulor med ett par matskedar grädde. Tillsätt under kraftig vispning, så att äggen inte koagulerar (stelnar). För tjockare sås, koka ner under kraftig vispning, eller tillsätt lite matlagningsmjöl som då får sjuda i 3 minuter. Smaka av.
- Tillsätt kallt smör klickvis strax före servering.
Såsen är tänkt till fisk, men passar också till skaldjur och ljust kött inklusive komage.
Kockens kommentar
Ā la normande = som i Normandiet, Frankrike. Matkulturen präglas av närheten till havet med fisk och skaldjur och av att det är ett rikt jordbruksområde med boskapsskötsel av får, kor och grisar. Läs mer > Ā la normande.Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)