
Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 76

Kcal / portion: 70

GBR (GI) / port: 0
Recept: 281 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 6%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Sås till gratäng-stuvning> Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim )
- Ansa och finhacka lök, purjolök och selleri. Finhacka persilja. Spar persilja eller tunt skivad purjo till garnering (till soppa).
- Stek i kastrull lök och selleri med smör några minuter utan att bränna.
- Tillsätt mjöl och blanda. Låt steka i 3 minuter.
- Tillsätt vin och buljong. Låt sjuda i 30 minuter.
- Passera i en sil och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädde och persilja. Rör om, smaka av med kryddor.
- Soppa: Häll upp och garnera med persilja eller purjoskivor.
- Sås: Är "soppan" för lös, tillsätt lite ljus stärkelsemjöl och låt sjuda i 5 minuter.
Kockens kommentar
Receptet passar som förrättssoppa, eller som ljus sås till ljust kött, grönsaksrätter och som sås till gratäng eller stuvning.Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)