Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 76
            Kcal / portion: 70
            GBR (GI) / port: 0
Recept: 281 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 6%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Sås till gratäng-stuvning> Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim )
- Ansa och finhacka lök, purjolök och selleri. Finhacka persilja. Spar persilja eller tunt skivad purjo till garnering (till soppa).
 - Stek i kastrull lök och selleri med smör några minuter utan att bränna.
 - Tillsätt mjöl och blanda. Låt steka i 3 minuter.
 - Tillsätt vin och buljong. Låt sjuda i 30 minuter.
 - Passera i en sil och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädde och persilja. Rör om, smaka av med kryddor.
 - Soppa: Häll upp och garnera med persilja eller purjoskivor.
 - Sås: Är "soppan" för lös, tillsätt lite ljus stärkelsemjöl och låt sjuda i 5 minuter.
 
Kockens kommentar
Receptet passar som förrättssoppa, eller som ljus sås till ljust kött, grönsaksrätter och som sås till gratäng eller stuvning.Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
 - Vita såser, bechamelsåser
 - Ljusa såser, veloutesåser
 - Mörka såser, skysåser
 - Smörsåser ¤
 - Hollandaisesåser
 - Oljesås, majonnässåser
 - Senapssåser
 - Salladssås, dressing, pesto
 - Tomatsåser, chilisåser
 - Grillsåser, marinader
 - Asiatiska såser
 - Skum sås, vita krämer ¤
 - Röror till mat och smörgås ¤
 - (Efterrättssås >)