
Sauce Aurore, vit grundsås med tomatsmak
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 158

GBR (GI) / port: 2
Recept: 792 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 10%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Sås till gratäng-stuvning> Äts ej
...
![]()
Skapat av
Julia Child
Tillagning
- Béchamel (vit grundsås): Tillaga en ganska tjock béchamel. Smält smör, vispa ner mjöl, låt "koka" under vispning i två minuter utan att såsen tar färg. Tillsätt varm mjölk. Se recept > Béchamel - vit grundsås.
- Coulis de tomates: Tillaga tomatpuré (se recept via länk nedan), eller använd färdig tomatpuré.
- Aurore: Sjud upp såsen. Rör ner tomatpuré skedvis i taget, tills såsen fått önskad färg och smak.
- Ta kastrullen från värmen. Rör ner smör och eventuella finhackade örtkryddor.
Kockens kommentar
Såsen passar till ägg, ljust kött som kyckling, kalkon, kalv, lamm, grönsaker och som gratängsås. Detta är en vit grundsås smaksatt med tomatpuré, alltså att betrakta som en béchamelsås snarare än en tomatsås. En "riktig" tomatsås har (krossade) tomater som grund, vilket smaksätts på olika sätt. Se recept via länk nedan.Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)