
Sauce tomate, fransk tomatsås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 51

Kcal / portion: 51

GBR (GI) / port: 0
Recept: 765 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 4%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om tomatsåser > Äts ej
Om Julia Child > Äts ej
Sås till pasta, pizza > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Julia Child
Tillagning (2 tim )
- Förbered: Använd en 2,5-liters tjockbottnad kastrull. Hacka tomater, behöver inte skalas. Lägg åt sidan.
- Fintärna morot, selleri och lök. Finhacka skinka. Låt det sjuda i lite vatten i cirka 10 minuter. Häll över i såll och skölj i kallt vatten. Låt rinna av.
- Koka upp buljong.
- Fräs grönsakerna på svag värme i smör och olja i 10 minuter utan att ta färg. Tillsätt mjöl och stek sakta i 3 minuter under ständig omrörning.
- Tomatsås: Ta kastrullen av värmen och häll i het buljong. Tillsätt hackade och krossade tomater, salt och socker. Tillsätt oskalad vitlök, persilja, lagerblad och timjan. Låt sjuda utan lock på svag värme i 1,5-2 timmar. Skumma av ibland och tillsätt mer vatten om såsen kokar ihop för mycket. När såsen är färdig bör man från en sats få ut cirka 6 deciliter ganska tjock sås.
- Sila och pressa ur all saft ingredienserna. Smaka av. Tillsätt lite tomatpuré om såsen saknar färg. Låt sjuda ytterligare 5 minuter.
- Förvara: Såsen kan sparas. Täck i så fall ytan med lite buljong eller några droppar olja. Ställ kallt. Såsen kan också frysas in.
- Såsen kan användas som tillbehör, till pasta eller pizza, eller som smaksättare av såser och grytor.
Kockens kommentar
Se film "Världens godaste tomatsås", klicka på "Matgeek" under bilden. Filmreceptet är ett annat och enklare recept än det vi visar här av Julia Child. Ingredienser i filmreceptet:
- 15 stora tomater
- 1 vitlöksklyfta
- 1 schalottenlök
- Färsk timjan
- Färsk basilika
- Bra olivolja
- Salt och nymald svartpeppar
- 1 msk strösocker
- 2 msk äppecidervinäger
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)