Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 264

Kcal / portion: 655

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1309 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 19%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (15 min )
Se film > klicka på TheCookShare under bilden.
- Vispa grädde till fast skum. Hacka nötter.
- Skala och dela banan på längden. Lägg varsin halva intill sidan på ett ovalt fat.
- Lägg en kula av vardera jordgubbs-, vanilj- och chokladglass mellan bananskivorna.
- Lägg en klick jordgubbssylt på jordgubbsglassen, eventuellt lite krossad ananas på vaniljglassen (enligt originalrecept) och en klick chokladsås på chokladglassen.
- Strö över nötter, dekorera med vispgrädde och toppa med cocktailbär.
- Klassiskt är att två personer delar på denna matiga efterrätt.
Kockens kommentar
Banana split är en klassik amerikansk efterrätt med flera personer/städer som hävdar dess uppkomst i början av 1900-talet. Efterrätten består av en banan skuren på längden (därav "split") serverad i en avlång skål som kallas båt. Mellan bananskivorna en skopa vardera av vanilj-, choklad- och jordgubbsglass. Vaniljglassen toppas med ananas, chokladsås över chokladglassen, och jordgubbssylt på jordgubbsglassen. Alltsammans toppas med krossade nötter, vispad grädde och maraschinobär. Det finns dock många varianter. Garnera efter egen smak. På filmen använder kocken minimarshmallows. Det är enkelt att göra sin egen chokladsås, läs mer > Om chokladsås/-glasyr.Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
- Inlagd, macererad frukt ¤
- Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
- Krämefterrätt, pannacotta, pudding
- Fromage, mousse ¤
- Maräng ¤
- Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
- Hemlagad glass ¤
- Glassdessert ¤
- Sorbet, sherbet, granité ¤
- Cheesecakes ¤
- Ostefterrätter
- (Paj, tårta, bakelse >)
- (Varma efterrätter >)