Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 2

Så flätas vetedeg >

 

 

Om challah >

 

 

Om vitt matbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Challah, vitt judiskt sabbatsbröd

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 321

Kcal / portion: 2643

GBR (GI) / port: 229

Recept: 5287 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 7%

Kolhydrater: 56%

Fibrer: 3%

Portionsvikt: 823 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så flätas vetedeg > Äts ej

Om challah > Äts ej

Om vitt matbröd > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 2 tim )

Se film, klicka på "Pioner och bröd" under bilden.

  1. Färsk jäst löses upp i lite ljummet vatten.
  2. Deg: Häll 1/4-del av mjölet i degblandare eller bunke. Tillsätt jäst, vatten, ägg, olja och honung under omblandning till kladdig smet. Tillsätt mer mjöl i omgångar och salt till en mjuk lös deg. Täck med duk och låt jäsa i 60 minuter.
  3. Riv: Häll ut degen på mjölat bord. Dela i två bitar (= antal bröd). Riv (knåda) degen väl (läs mer > Så knådas, rivs deg).
  4. Forma: Dela varje bröddeg i fyra bitar och rulla dem till långa korvar cirka 1½ centimeter tjocka. Forma 4-fläta av korvarna (läs mer > Så flätas vetedeg). Täck med duk och låt jäsa i 30-60 minuter.
  5. Förvärm ugnen på 190°C, för att bli riktigt varm.
  6. Garnering: Vispa ihop ägg, strösocker och lite olivolja. Pensla de färdigjästa bröden med blandningen och strö sedan över vallmofrön.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 min. Låt svalna på ett galler. Brödet bör ätas färskt.

Kockens kommentar

Challah är ett konstfullt flätat judiskt sabbatsbröd. Det är ett vitt luftigt vetebröd liknande svensk långfranska, men med tillsats av ägg och socker eller honung, samt garnerad med vallmo. Den är förebild för bergis (barkis) som är en svensk variant. Läs mer > Om challah.

Alternativ

Bergis, barkis

Franskbröd, långfranska

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem