
Kanapéer med 4 fingrar, franska palmiers
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 396

Kcal / portion: 141

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3383 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 24%
Kolhydrater: 39%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om smördegsbakelser > Äts ej
Om snittar, kanapéer > Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Smördeg: Tillred smördeg enligt recept Smördeg i 729 skikt (extra tidsåtgång 10 timmar), eller använd färdig smördeg, helst färsk i rulle. Frysta smördeg tinas lätt. Degen skall vara kylskåpskall vid beredning och helst också innan gräddning.
- Kavla ut degen på mjölat bord till en rektangulär platta ½-1 cm tjock. Strö ett tunt lager socker på degen.
- Vikning: Det finns olika vikningstekniker, denna enligt bild ovan. Sockra efter varje vikning.
- Vik in båda långsidorna så att de möts i mitten.
- Vik degen dubbel så att kortsidorna möts.
- Vik slutligen ihop långsidorna.
Nu har det blivit en dubbelvikt deg med fyra fingrar. Låt degen ligga inplastad i kylskåpet i en halvtimme. - Förvärm ugnen på 225°C.
- Skär degen i centimetertjocka skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper, med snittytan ner, 6 stycken per plåt. Lägg övriga bitar i kylen i avvaktan på gräddning.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Vänd dem på plåten och grädda i ytterligare 5 minuter. Vänd bakverken, grädda ytterligare i 5 minuter.
- Låt kakorna kallna på galler. De är godast nygräddade. Kan förvaras 1-2 dagar i svalt utrymme, eller frysas i 1-2 månader.
Kockens kommentar
Kanapéer (fr. palmiers) kan formas på olika sätt hjärtan, kringlor, eller "elefantöron" och smaksättas med kanel, kokosflingor, choklad eller på annat sätt enligt egen kreativitet. Läs mer > Smördegsbakelser.Kanapé (fr. canapé) är i vanliga fall inte ett bakverk utan det vi vanligen kall "snittar", det vill säga små brödbitar med små läckerheter ovanpå. Läs mer > Om snittar, kanapéer.
Blixtsmördeg: Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.