Älgrulader med västerbottenost i portersås
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Platå (traktörpanna) >

 

 

Om rulader >

 

 

Så lagas älgkött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Älgrulader med västerbottenost i portersås

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 167

Kcal / portion: 1177

GBR (GI) / port: 7

Recept: 4709 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 10%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 705 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Platå (traktörpanna) > Äts ej

Om rulader > Äts ej

Så lagas älgkött > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim )

  1. Förbered: Rosta solroskärnor (stek i torr panna) tills de fått lite färg utan att vidbrännas. Krossa enbär. Skala och skär morötterna i fina stavar. Repa (nyp) av persiljebladen. Rensa och skiva svampen,  men skölj den inte. Skär köttet tvärs fibrerna i tunna skivor. Bulta dem försiktigt på båda sidor till exempel med knuten näve.
  2. Potatis: Skala och koka potatis samtidigt med ruladerna. Pressa eller mosa den straxt före servering. Smaksätt med smör och salt.
  3. Rulader: Strö lite krossad enbär på varje köttskiva och lägg på en tunn späckskiva. Hyvla och fördela osten ovanpå. Rulla ihop och fäst med en tandpetare. Salta och peppra.
  4. Bryn ruladerna runtom i het platå med smör (platå = stekpanna med hög kant och lock). Strö på lite vetemjöl.
  5. Häll på porter och svartvinbärssaft. Låt koka upp och sedan sjuda under lock på svag värme i 20-30 minuter för kalvkött och 30-45 minuter för kött från äldre djur.
  6. Sallad: Fräs morotsstavarna snabbt i lite smör tills de fått lite färg. Tillsätt persiljebladen mot slutet. Lägg över på fat. Strö över lite flingsalt och de rostade solroskärnorna. Ringla över olja och vinäger straxt före servering.
  7. Svamp: Stek svampen i torr panna tills den slutat släppa fukt i pannan. Tillsätt smör och stek den tills den fått lite färg. Salta.
  8. Sås: Ta ur ruladerna. Sila såsen vid behov. Vispa ner grädde och låt koka några minuter. Blanka av (vispa ner) en klick kallt smör. Smaka av. Lägg tillbaka ruladerna och värm på.
  9. Servera med vinbärsgelé.

Kockens kommentar

Rulader är en maträtt med överraskning, beroende på vad man fyller dem med. Älgkött är magert, varför man med fördel späckar köttet. Har man inte späck­skivor kan man använda bacon eller strimlat stekfläsk. Annan fyllning kan vara ädelost, ansjovisfiléer med hackad lök, saltgurka, eller efter egen smak. Väster­bottenreceptet inspirerad av Sydveds receptsamling. Klicka på länken under bilden för att komma till deras hemsida.

Köttval: Vanligtvis används ytterlår till rulader, men man kan också använda de finare styckdelarna innanlår, fransyska och rostbiff som ger saftigare kött. Å andra sidan vill man helst använda de ädlare delarna som stek. Tillagningstiden varierar, finare styckdelar tillagas kortare tid. Ytter- och innerfilé bräseras i olika recept vanligen 30-45 minuter, i äldre recept längre. I Vårt Hems Stora Kokbok från 1922 anges 2,5 timmar.

Alternativ

Ansjovisfyllda älgrullader

Klassiska oxrulader

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem