Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 113

Kcal / portion: 168

GBR (GI) / port: 21
Recept: 672 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Mandolin > Äts ej
Japansk rotsaksstrimlare> Äts ej
Rivjärn > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning
- Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte svartnar.
- Skär bort kanten på två sidor så att den blir cirka 7 cm lång och 4 cm bred. Självklart kan man strimla hela potatisen, men det blir inte lika vackert resultat. Lägg i kallt vatten.
- Finstrimla potatis till tändstickstjocka stavar (2x2 mm) i en mandolin eller i en japansk rotsaksstrimlare (se kommentar nedan). Ta en potatis i taget och lägg stavarna i kallt vatten för att inte mörkna.
- Rör om försiktigt i potatisvattnet för att bli av med stärkelse. Byt vattnet några gånger.
- Ta upp potatisen och låt rinna av ordentligt, samt torka av försiktigt med hushållspapper eller handduk. Låt vila en stund för att ånga av.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Lägg i lagom mängd och låt fritera till gyllengul färg i cirka 4 minuter. Rör om försiktigt med trägaffel så att de lossnar från varandra.
- Lägg över på hushållspapper för fettavrinning, salta och servera medans den fortfarande är varm (kallnar fort).