
Belgiska liegevåfflor - Gaufres de Liège
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 397

Kcal / portion: 277

GBR (GI) / port: 8
Recept: 4429 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 24%
Kolhydrater: 39%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim + 45 min )
- Låt smöret bli rumsvarmt.
- Värm mjölken till fingervarmt. Lös upp jästen i mjölken.
- Tillsätt mjöl, ägg och socker, samt eventuella smakämnen. Tillsätt även en nypa salt om osaltat smör används. Blanda väl i maskin eller för hand till en elastisk deg. Tillsätt rumsvarmt smör och blanda in det väl. Massan liknar nu mer en lös, kladdig bröddeg än en trögflytande våffeldeg.
- Låt jäsa övertäckt i 45 minuter till dubbel storlek.
- Blanda ner pärlsocker med händerna. Rulla stora bullar. Låt vila i 15 minuter. Sätt på våffeljärnet.
- Grädda: Pensla laggen med matfett första gången. Lägg in bullen i våffeljärnet och stäng. Grädda våfflan gyllenbrun i 4-5 minuter. Undvik att öppna locket i förtid. Ta tid vad som behövs per våffla.
- Lägg över på galler, ej på varandra.
- Servera våfflorna nygräddade. Pudra gärna med lite florsocker.
Se receptet på film via länk på sida > Så lags våfflor.
Kockens kommentar
Liegevåffla är en variant av belgiska våfflor känd redan på 1700-talet. Den skiljer sig från Brysselvåffla bland annat för att man använder pärlsocker i stället för vanligt socker. Pärlsockret tillsätts straxt före tillagning för att pärlorna skall behålla formen och ge knastriga våfflor. Liegevåfflan är en ganska stabbig våffla, medan brysselvarianten är luftig och krispig (se recept > Brysselvåfflor). Traditionellt bakas liegevåfflor i oregelbunden form utan hörn. Läs mer om våfflor > Så lagas våfflor. Där finns också film som visar tillagning av liegevåfflor.