
Belgiska brysselvåfflor - Gaufres de bruxelles
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 266

Kcal / portion: 402

GBR (GI) / port: 4
Recept: 1607 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 18%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim + 45 min )
- Smet: Smält smör försiktigt, det får inte koka. Låt svalna. Snabbkyl inte hett smör.
- Separera äggvita från gulorna. Vispa äggvitan till hårt skum.
- Blanda väl äggulor, mjöl, socker och smält smör i en bunke. Tillsätt även en nypa salt om osaltat smör används. Smeten kan smaksättas med vanilj, citronskal eller annat enligt egens smak.
- Vänd försiktigt ner äggvitan. Smeten skall vara trögflytande, tjockare än pannkakssmet.
- Låt vila övertäckt i 45 minuter.
- Tillbehör: Förbered tillbehör, t.ex. vispa grädde.
- Grädda: Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen med matfett första gången.
- Häll på smet och bred ut den. Grädda våfflan gyllenbrun i 4-5 minuter. Undvik att öppna locket i förtid. Ta tid vad som behövs per våffla.
- Lägg över på galler, ej på varandra.
- Önskas knaprigare våffla med extra färg kan man grilla dem i ugnen en kort stund.
- Servera våfflorna nygräddade. Pudra gärna med lite florsocker. Servera med valfritt tillbehör.
Kockens kommentar
Brysselvåffla (fr. gaufres de Bruxelles) är rektangulär och högre än den klassiskt svenska våfflan. Den bakas i speciellt våffeljärn (se ingrediens > våffeljärn). Det är de slagna (hårdvispade) äggvitorna som ger dessa våfflor sin karaktär. Tillsätter man i stället hela ägg, vilket ibland anges i recept, behövs även jäst för att degen skall resa sig. Jämför > Äggvåfflor. En annan, ganska annorlunda belgisk våffla, är Liegevåffla ( se dito recept). Läs mer om våfflor > Så lagas våfflor. Där finns också film som visar tillagningen.