
Gyldene Fredens klassiska köttbullar
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 885

GBR (GI) / port: 8
Recept: 7081 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 9%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning
- Dag 1: Tillaga pressgurka i 123-lag och rårör lingon (se recept länk nedan). Ställ kallt.
- Dag 2: Börja med såsen som inte innehåller stekspad från köttbullarna. Kökschefen Christer Sjödin säger apropå såsen att man får anpassa mängden grönsaker efter fonden. Ingrediensmängderna är inte kända, så i receptet har de skattats. Eller laga enligt egen smak.
- Sås: Hacka lök och morot och fräs dem i smör några minuter tills de fått färg. Slå på vin och koka ner tills det nästan inte finns något kvar. Tillsätt grädde, kalvfond och lagerblad. Låt koka ihop till simmig konsistens. Tillsätt lite redningsmjöl om tjockare konsistens önskas. Smaka av med salt, peppar och vinbärssaft. Sila såsen.
- Bullar: Skala och finhacka lök. Stek den gyllenbrun. Kyl ner den.
- Mixa grädde, mjölk, salt, svartpeppar och den brynta löken i en mixer till smeten är helt slät. Blanda färsen med smeten noggrant i cirka 3 minuter. Ta gärna hjälp av en blandmaskin. Se till att färsen aldrig blir varmare än 8°C. Börjar färsen bli för varm så lägg i en isbit. Ställ in i kylen inför tillagningen.
- Skala och koka potatis. Mixa till fint mos med smör och lite mjölk till mjuk konsistens.
- Rulla små köttbullar med blöta händer.
- Stek: Hetta upp rikligt med smör på medelhög värme och stek köttbullaran runt om. Efterstek på svag värme tills genomstekta. Rör om då och då.
- Servera genast med potatismos, pressgurka och rårörda lingon.
Kockens kommentar
Köksmästare Christian Sjödin: Köttbullarna är extra goda till potatispuré, gräddsås och lingon. På restaurangen så serverar vi även med egeninlagd pressgurka. Det är himmelskt gott!
Den Gyldene Freden ("Freden") i Gamla Stan Stockholm, är en anrik restaurang från början av 1700-talet. Namnet från freden i Nystad 1721. Miljön är i stort sett densamma nu som då. Det har varit tillhåll för tidens kulturelit som Carl Michael Bellman, Evert Taube, Anders Zorn, Cornelis Vreeswijk och Svenska Akademiens ledamöter. I slutet av 1910-talet var verksamheten hotad, men räddades av Zorn som köpte och renoverade fastigheten. Fredens köttbullar är klassisk. Köttbullarna står inskrivet i kontraktet när Zorn skänkte fastigheten till Svenska Akademien. Köttbullarna skall alltid serveras här. Läs mer > Om Gyldene Freden.