
Ugnsstekt biff på rösti med grönsaksbearnaise
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 135

Kcal / portion: 532

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2128 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 7%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning
- Rumstemperera köttet i god tid. Det tar cirka 4 timmar för 1 kilo och 8 timmar om 2 kilo. Kylskåpskallt kött tar närmare 1 timme extra tillagningstid.
- Sätt ugnen på125°C.
- Bryn köttet i smör i het stekpanna. Salta.
- Gnid in köttet med pressad vitlök.
- Lägg över i ugnssäker form. Stek till önskad kärntemperatur (se nedan).
- Tillagningstid: Det tar 40-60 minuter per kilo förutsatt att köttet innan tillagning rumstempererats (läs mer > Om rumstemperering). Tillagningstider se > Så ugnslagas biff.
- Ta ut och låt vila 20 minuter.
Kockens kommentar
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.