Hemkokta havskräftor
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 106
            Kcal / portion: 318
            GBR (GI) / port: 0
Recept: 1272 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 24%
Fett: 1%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning
- Koka upp lagen. Det skall vara rejält med krondill. Låt sjuda i 15 minuter.
 - Ta upp dillen med hålslev. Lägg i kräftorna. Om kräftorna är olika stora, lägg i de största först. Levande kräftor stoppas ner med huvudet först. Lägg i ny krondill.
 - Lägg på lock och koka upp. Ta av locket och låt stormkoka i 2 minuter för normalstora kräftor (stora 2,5 minut, små 1,5 minut).
 - Ta av från plattan och lyft ur kräftorna med tång (inga fingrar i spadet) och lufta dem i 4-5 minuter. Kyl spadet i kallt vattenbad. Lägg tillbaka kräftorna i spadet och ställ kallt till nästa dag.
 - Smaka av. Är kräftorna lagom salta tas de ur spadet. Om inte får de ligga kvar tills det är dax att äta dem.
 - Servera kräftorna kalla med sås, ost och bröd till.
 
Kockens kommentar
I brist på dillkronor används dillfrön. Spadet kan även smaksättas med anisfrön eller kummin. Avkylningen av nykokta kräftor gör man för att köttet skall förbli fast, inte mosigt.3 kilo kräftor för 4 portioner motsvarar 6-7 stycken per portion. Till kräftfest bör man beräkna upp till 1 kilo kräftor per person.