
Potatiskroketter i stället för stekt potatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 83

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1654 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 6%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så friteras rotfrukter > Äts ej
Om kroketter > Äts ej
Potatiskroketter färdiga Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 20 min )
Se film, klicka på "Recipe 30" under bilden. Den ovane friterararen bör först läsa > Så friterar man.
- Skala potatis, dela i bitar och koka den mjuk.
- Kroketter: Mosa potatisen och blanda med smör, peppar och eventuell muskot (salta senare). Späd med mjölk, lite i taget under kraftig omrörning. Moset skall ha fast konsistens, får inte vara lös. Låt kallna.
- Vispa upp ägg och rör ner det i det kalla moset.
- Rulla ut degen på mjölat bakbord till 2-3 cm tjocka korvar. Dela i 4-5 cm avlånga kroketter. Alternativt små runda bollar (2 cm i diameter). Ställ i kylskåpet i 30-60 minuter.
- Dubbelpanera: Häll mjöl och ströbröd på varsin tallrik, vispa upp ägg med gaffel i skål. Vänd kroketterna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Låt gärna vila en stund.
- Värm oljan till 190°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Lägg ner kroketterna och låt steka några minuter tills de blivit gyllenbruna och krispiga. Rör om så att de inte fastnar vid varandra. Fritera i omgångar, 4-5 stycken i taget.
- Lägg över på hushållspapper för fettavrinning och salta lätt runtom. Servera genast. Kroketterna serveras till kött och fisk som tillbehör i stället för stekt potatis.
Kockens kommentar
4-5 stycken (240-300 gram) är en normal tillbehörsportion till mat. Variera med andra rotfrukter i stället för, eller blandat med potatis. Om man saltar färdiga kroketter i stället för i smeten konsumerar man mindre mängd salt (= hälsosamt. Ytsalt = större smakeffekt).Filmreceptet är lite annorlunda än det här beskrivna. Potatis med skal ugnsbakas i 60 minuter i 180°C. Fruktöttet gröps ur och mosas med ett par äggulor, rikligt med smör och lite salt, peppar och muskot till en kladdig torr smet. Smeten spritsas till långa korvar tjocka som bratwurst. "Korvarna" ställs i kylskåpet i minst en halvtimme. Därefter kapas de i 6 centimeters cylindrar, dubbelpaneras och friteras. Se filmen. Läs mer > Om kroketter.