Hemlagade potatisbullar, potatiskaka
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Potatisbullar färdiga

 

 

Så används restmat >

 

 

Om potatispannkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hemlagade potatisbullar, potatiskaka

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 160

Kcal / portion: 228

GBR (GI) / port: 14

Recept: 913 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 5%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 3%

Portionsvikt: 143 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Potatisbullar färdiga Äts ej

Så används restmat > Äts ej

Om potatispannkakor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning

Potatisbullar kan tillredas av överbliven potatis, potatismos eller råriven potatis.

  1. Av överbliven potatis: Potatisbullar är ett klassiskt sätt att använda överbliven kokt potatis eller potatismos. Man kan också göra plättar av resterna (se recept > Potatisplättar av kokt potatis...). Mosa potatisen och blanda med ägg, smör och smaksättare till lagom konsistens.
  2. Av nylagat potatismos: Koka, mosa eller pressa potatis. Låt svalna. Blanda sedan med ägg, smör och smaksättare till lagom fast konsistens för att forma bullar.
  3. Av rå potatis: Skala och grovriv potatis. Skölj inte. Pressa ut så mycket vätska som möjligt genom ett såll. Tillsätt eventuella andra ingredienser t.ex. hackad persilja. Ingen mjölk, inte heller ägg behövs. Salta inte förrän bullarna fått färg. Saltning av rå potatis ger matt grå ton.
  4. Tillaga: Forma runda eller avlånga 1 cm platta bullar. Tillsätt lite mjölk eller grädde om degen är för fast. Panera i ströbröd eller mjöl. Hetta upp smör/olja i panna på medelhög värme. Lägg i bullarna när smöret slutat fräsa och stek bullarna tills gyllenbruna och genomstekta, cirka 5 minuter per sida. Salta lätt.
  5. Servera bullarna nystekta till exempel med stekt fläsk och lingonsylt. 

Kockens kommentar

Mängden ägg och smör varierar i olika recept och man kan blanda lite som man vill för att få en smidig och fast deg. Har man gammal potatismos kan man till och med forma bullar utan övrig inbladning. Andra rotsaker kan också användas och andra ingredienser som till exempel getost kan blandas in i degen. Man kan smaksätta efter eget tycke. Muskot är klassiskt, men akta så att inte kryddan tar överhand. Läs mer > Så pannsteks rotfrukter. Det finns färdiga, djupfrysta potatisbullar att köpa i handeln. Se > Potatisbullar färdiga.

Alternativ

Potatisplättar

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem