
Rosmarinstekt lammytterfilé med vinägrettpotatis och sockerärtscreme
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 148

Kcal / portion: 457

GBR (GI) / port: 7
Recept: 1829 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 6%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så lagas lammfilé > Äts ej
Mandolin > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (40 min )
- Sätt ugnen på 200°C.
- Vinägrettpotatis: Skölj och borsta potatisen väl. Skär med kniv i mycket tunna skivor, eller använd mandolin. Skala och krossa vitlök. Blanda med olja, vinäger, timjan, salt och peppar i en bunke. Lägg i smord ugnssäker form. Klicka över lite smör. Stek potatisen mjuk i ugnen i 30 minuter.
- Kött: Låt köttet rumstempereras. Putsa och skär lammfilén i portionsbitar. Salta, peppra och gnid in dem med rosmarin. Bryn köttet runtom i het stekpanna med smör. Sätt in en termometer.
- Efterstek köttet under lock till önskad kärntemperatur 55-65°C. Det tar 10-20 minuter.
- Crème: Koka sockerärter några minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mixa ärterna. Tillsätt ricottaost. Smaksätt med salt och peppar.
- Skär lammbitarna i skivor. Servera med vinägrettpotatisen och sockerärtscrèmen.
Kockens kommentar
Receptet hämtat från Scan.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.