Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 278

Kcal / portion: 303

GBR (GI) / port: 14
Recept: 2426 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 9%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om tårtor > Äts ej
Så vispas ägg > Äts ej
Så vispas grädde > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anna, Kockskolan
Tillagning (2 tim )
- Använd väl diskad, sköljd och torkad bunke, även visp av rostfritt stål (se > Så tillagas maränger). Man kan vispa för hand eller med maskin.
- Sätt ugnen på 150°C. Rita en cirkel på bakplåtspapper. Använd till exempel en tallrik som mall. Lägg pappret på en ugnsplåt.
- Knäck ett ägg i taget och dela vitan i en torr ren kopp eller glas och äggulan i ett annat glas. Det får absolut inte följa med minsta droppe äggula. Häll över vitan till bunken.
- Tillsätt vitvinsvinäger eller citronjuice. Vispa samman tills det börjar skumma.
- Tillsätt 1/4-del av sockret och vispa långsamt tills ett fastare skum har börjat byggas upp. Tillsätt ytterligare 1/4-del av sockret och vispa kraftigt tills ett styvt skum bildats. Tillsätt slutligen resten av sockret och majsstärkelse. Vispa kraftfullt i ytterligare ett par minuter, men övervispa inte. Läs mer > Så tillagas maräng.
- Sprid med en slickepott ut smeten på bakplåtspappret så att det bildar en ring med höga kanter och en tunn botten i mitten.
- Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Sätt sedan ner temperaturen till 100°C och grädda vidare i cirka 1 timmar. Marängen är färdig när de känns torra och lätt lossar från pappret. Låt stå kvar på eftervärme eller ta ut marängen för att svalna. Lägg över på serveringsfat.
- Vispa grädden pösig. Smaksätt gärna med lite vaniljpulver eller efter egen smak.
- Fyll insidan av marängtårtan med vispad grädde. Dekorera med frukt och/eller bär.
Kockens kommentar
Pavlova är en klassisk marängtårta uppkallats efter prima ballerinan Anna Pavlova (1881–1931) från Mariinskijteatern i Sankt Peterburg, Ryssland. Tårtan skapades till hennes ära under en turné i Australien och Nya Zeeland på 1920-talet. Det är dock oklart i vilket land den skapades. I Australien påstår man att upphovsmannen är Herbert (Bert) Sachse 1935 på hotel Esplanade i Perth. Samtidigt påstås att det första Pavlovareceptet är från 1928 i Nya Zeeland. Av denna anledning är det också svårt att veta originalreceptets sammansättning, men det skall i vart fall bestå av ett maränghölje som i mitten fylls med vispgrädde och toppas med frukt och bär. Det är en klassiker i båda länderna och en tårta som gjort sig känd även i andra delar av världen. Se film Pavlova på sida > Om tårtor.