Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 143

Kcal / portion: 886

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3546 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 7%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så lagas älgkött > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Tryffelsvinet
Tillagning
- Stek fläsk i tjockbottnad gryta. Stekfett behövs ej. Låt fläsket få färg.
- Tärna köttet i lagom stora grytbitar. Hacka löken och skiva svamp.
- Bryn grytbitarna i fläskflottet. Lägg sedan i lök och svamp och låt steka i ytterliggare någon minut.
- Slå över vin och buljong. I med hackad timjan. Låt sjuda tills köttet är mört (ca. 1 timme).
- Sätt ugnen på 200 grader.
- När köttet är mört och grytan reducerat något, rör ned maizena. Salta och peppra.
- Häll över grytan i en ugnsfast pajform. Låt svalna.
- Under tiden, kavla ut smördegen och gör ett efter formen lämpligt lock. Gör gärna fina dekorationer av överbliven deg.
- Täck pajformen med deg, dekorera. Pensla med ägg- och mjölkvisp. Grädda i 25 minuter eller tills pajskalet fått trevlig färg.
- Servera med en krispig grönsallad och blancherade haricots verts.
Kockens kommentar
I sitt original görs en irländsk köttpaj på guinness (stout) och nötstek. Jag har dock tagit mig friheten att försvenska pajen något genom att addera både älg och rimmat fläsk. Att det blev vin i stället för öl är dock en ren tillfällighet. En överbliven skvätt från tidigare kvällars trevligheter, helt enkelt.Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.