Irländsk viltpaj på svenskt vis
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kockskolan:

 

Så lagas älgkött >

 

 

Om smördegar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Irländsk viltpaj på svenskt vis

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 143

Kcal / portion: 886

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3546 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 7%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 619 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så lagas älgkött > Äts ej

Om smördegar > Äts ej

...

Skapat av
Tryffelsvinet

Tillagning

  1. Stek fläsk i tjockbottnad gryta. Stekfett behövs ej. Låt fläsket få färg.
  2. Tärna köttet i lagom stora grytbitar. Hacka löken och skiva svamp.
  3. Bryn grytbitarna i fläskflottet. Lägg sedan i lök och svamp och låt steka i ytterliggare någon minut.
  4. Slå över vin och buljong. I med hackad timjan. Låt sjuda tills köttet är mört (ca. 1 timme).
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. När köttet är mört och grytan reducerat något, rör ned maizena. Salta och peppra.
  7. Häll över grytan i en ugnsfast pajform. Låt svalna.
  8. Under tiden, kavla ut smördegen och gör ett efter formen lämpligt lock. Gör gärna fina dekorationer av överbliven deg.
  9. Täck pajformen med deg, dekorera. Pensla med ägg- och mjölkvisp. Grädda i 25 minuter eller tills pajskalet fått trevlig färg.
  10. Servera med en krispig grönsallad och blancherade haricots verts.

Kockens kommentar

I sitt original görs en irländsk köttpaj på guinness (stout) och nötstek. Jag har dock tagit mig friheten att försvenska pajen något genom att addera både älg och rimmat fläsk. Att det blev vin i stället för öl är dock en ren tillfällighet. En överbliven skvätt från tidigare kvällars trevligheter, helt enkelt.

Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.

Alternativ

Blixtsmördeg

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem