
Persiljoli, aioli med persilja
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 739

Kcal / portion: 832

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3328 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 82%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Om dippsåser > Äts ej
Om emulsion > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Magnus, Kockskolan
Tillagning (15 min )
- Lägg olja, vitlök och persilja i en kannmixer. Mixa tills alldeles slät massa.
- Tillsätt äggulor, senap och lite salt. Mixa i 10 sekunder.
- Ta av mixerlocket och kör på högsta hastighet. Tillsätt olja i en tunn stråle, nästan droppvis mitt i blandningen. Såsen börjar tjockna när ungefär en deciliter tillsats. Om den blir för tjock tunnas den ut med några droppar citron eller vinäger. Smaka av.
- Passar till soppor och fisk särskilt kall sådan. Utmärkt som dippsås.
Kockens kommentar
Såsen på bilden är på väg att spricka, skära sig. Oljedroppar börjar bli synliga. Man kan rädda såsen genom att snabbt vispa ner lite vatten. Om den ändå spricker gör man på följande sätt. Vispa ner den skurna såsen lite i taget i en skål med en ny äggula. Vispa samman till homogen massa innan nästa klick tillsätts. Ett annat sätt är att använda senap. Lägg i 1 tsk senap och 1 tsk av såsen i en skål. Vispa några sekunder tills de går ihop och tjocknar. Vispa i resten av såsen, en tesked i taget och arbeta in varje omgång ordentligt. Läs mer > Om emulsion.Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)