Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 704
            Kcal / portion: 687
            GBR (GI) / port: 0
Recept: 2061 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 78%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till skaldjur > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (15 min )
- Knäck ägg i blandningsskålen. Tillsätt senap och en nypa salt. Mixa på högsta hastighet i 30 sekunder.
 - Tillsätt citron eller vinäger och mixa i 10 sekunder.
 - Ta av mixerlocket och kör på högsta hastighet. Tillsätt olja i en tunn stråle, nästan droppvis i början. Såsen börjar tjockna när ungefär en deciliter tillsats. Om den blir för tjock tunnas den ut med några droppar citron eller vinäger. Smaka av.
 
Om såsen skurit sig: Värm en skål i hett vatten. Torka av den. Lägg i 1 tsk senap och ett par matskedar av såsen. Vispa några sekunder tills den går ihop och tjocknar. Vispa i resten av såsen, en tesked i taget och arbeta in varje omgång ordentligt. Läs mer > Emulsion.
Kockens kommentar
Gör man majonnäs i mixer används hela ägg, inte bara gulan. Resultatet blir en hårdare och blekare sås än en som handvispats, dessutom en stabilare majonnäs som håller sig längre i kylskåpet innan den blir "tunn". Om mixersåsen är tillräckligt tjock kan den användas till att täcka kall mat som fisk och ägg.Tillhörande recept
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
 - Vita såser, bechamelsåser
 - Ljusa såser, veloutesåser
 - Mörka såser, skysåser
 - Smörsåser ¤
 - Hollandaisesåser
 - Oljesås, majonnässåser
 - Senapssåser
 - Salladssås, dressing, pesto
 - Tomatsåser, chilisåser
 - Grillsåser, marinader
 - Asiatiska såser
 - Skum sås, vita krämer ¤
 - Röror till mat och smörgås ¤
 - (Efterrättssås >)