
Marämgpaj med jordgubbar
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 262

Kcal / portion: 431

GBR (GI) / port: 5
Recept: 5167 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 11%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så lagas maränger > Äts ej
Om söt pajdeg > 117.0 gram %
Så vispas ägg > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Magnus, Kockskolan
Tillagning (40 min )
- Pajdeg: Smula ihop mjöl, socker och smör. Tillsätt ägg. Knåda ihop till en fast deg. Smöra en pajform. Tryck ut degen. Ställ i kylskåp cirka 30 minuter. Läs mer, se > Om mördeg.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Nagga pajbotten med en gaffel.
- Sätt in i ugnen 10-12 minuter.
- Fyllning: Smält smör med citronjuice och socker. Vispa ihop ägg och socker. Rör ner lite av den varma vätskan i äggblandningen. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm under ständig omrörning. När du ser första bubblan, sila genast över i en bunke. Täck med plastfolie. Ställ kallt.
- Marängsmet: Koka socker och vatten till 121°C. Vispa äggvita och socker lätt. Häll i den varma sockerlagen i äggvispet sakta i en tunn stråle under ständig vispning. Vispa tills den kallnat.
- Paj: Lägg citroncurdsfyllningen i botten på pajskalet. Fördela ut den mjuka marängen. Sprid ut jordgubbar.
Kockens kommentar
Den här marängen kallas italiensk maräng och är en kokt maräng. Denna bakar man inte som vanlig maräng utan använder som bas i mousser och till exempel att bränna av med en brännare på bakelser och tårtor. Läs mer > Så lagas maränger.