
Kumminhalstrad gravad lax med sellericreme och citron (tapas) ¤
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 185

Kcal / portion: 70

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1398 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 10%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (20 min + 12 tim )
- Marinera dag 1: Skär bort eventuellt skinn på laxen. Krossa kummin lätt i mortel.
- Rosta kummin i torr het stekpanna tills det doftar rostat.
- Blanda socker, salt och kummin. Klappa in laxen med kryddorna. Låt stå kallt över natten.
- Kräm dag 2: Skala rotselleri och skär ner i mindre bitar, så kokar den snabbare. Koka i lättsalta vatten tills den är mjuk.
- Häll av kokvattnet. Ånga av sellerin under en kökshandduk. Riv citronskal. Mixa i matberedare selleri, crème fraiche, skal från citron, salt och peppar till en slät kräm.
- Tapas: Hetta upp en stekpanna väl. Stek laxen hastigt runtom. Skiva laxen. Lägg upp på serveringsfat. Droppa lite matolja över.
- Lägg en klick kräm på minibröd. Garnera med hackad dill.
Kockens kommentar
Man kan också lägga krämen på laxen, med eller utan bröd under. Crostini kan användas i stället för pumpernickel. Rätten kan serveras som lätt förrätt (lax med kräm utan bröd). 10 tapas motsvarar då en portion = 300 gram.