Rostade pumpakärnor
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 569
            Kcal / portion: 400
            GBR (GI) / port: 1
Recept: 800 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 21%
Fett: 49%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 5%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
- Skölj pumpakärnorna väl. Låt rinna av. 
 - Tillagning i ugn: Sätt ugnen på 175°C. Blanda kärnorna i en skål med lite matolja och salt. Lägg på ugnsplåt, gärna på bakplåtspapper. Bred ut kärnorna på plåten. Sätt in i ugn i 20-30 minuter tills de fått lätt bränd färg. Rör om någon gång och se till att de inte blir för brända.
 - I stekpanna: Blanda med olja och lite salt. Stek kärnorna på ganska hög värme i cirka 5 minuter tills gyllenbruna och krispiga.
 - Torrosta: Man kan torrsteka i panna eller i ugn utan matfett, men de blir inte lika krispigt goda.
 
Kockens kommentar
Kärnorna skall vara krispiga när de är klara. Matolja gör skalen spröda. Torkade pumpakärnor kan man hitta i livsmedelbutiker. Har du köpt en pumpa, så ta tillvara kärnorna. Kärnorna är goda som snacks.