Lammstek provençale på rotfruktsbädd
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Så lagas lammstek >

 

 

Om provencale ¤

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Lammstek provençale på rotfruktsbädd

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 136

Kcal / portion: 699

GBR (GI) / port: 1

Recept: 4194 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 7%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 514 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så lagas lammstek > Äts ej

Om provencale ¤ Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

...

Skapat av
Anna, Kockskolan

Tillagning (2 tim )

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Förbered: Skala och skiva vitlök. Putsa lammstek. Gör hål i steken med en vass kniv och stick in vitlöksskivor. Gnid in olja på steken. Gnid rosmarin över. Salta och peppra.
  3. Ugnslaga: Lägg steken på galler ovanför en långpanna. Häll vatten på plåten. Stick en stektermometer i köttets tjockaste del utan att ligga intill benet. Ställ in i ugnen till kärntemperatur 63°C, eller enligt eget önskemål. Fyll på med hett vatten vid behov.
  4. Rotsaker: Skala och tärna kålrot, rotselleri, palsternacka och morot. Koka i lättsaltat vatten cirka 10 minuter. Skala schalottenlök. Skär hel vitlök i 2 halvor.
  5. Ta ut steken ur ugnen och låt den vila cirka 20 minuter innan den skärs upp.
  6. Höj temperaturen på ugnen till 250°C.
  7. Gratinera: Häll bort vattnet från rotfrukterna. Lägg över i ugnsfast form. Tillsätt lök och vitlök. Ringla över honung och matolja. Ställ in i ugnen cirka 10 minuter, tills de har fått färg.
  8. Sås: Häll stekskyn från långpannan i en kastrull. Tillsätt vitt vin, fond, grädde och hel kvist rosmarin. Småkoka på medellåg värme tills den tjocknar, cirka 10 minuter. Fiska upp rosmarinen innan servering. Salta och peppra.

Kockens kommentar

Provencal brukar avse att maträtt med vitlök.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.

Passar till

Vitlöksgratinerade tomater

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem