
Ryggbiff med bearnaise och bakpotatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 160

Kcal / portion: 786

GBR (GI) / port: 16
Recept: 3142 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 9%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så ugnslagas biff > Äts ej
När är biffen färdigstekt? Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (2 tim )
- Sätt ugnen till 225ºC.
- Potatis: Borsta potatisen ren, skala den inte. Picka små hål med en gaffel. Opickade kan explodera.
- Lägg potatis på ungsgaller i 1,5 timme eller mer. Känn med sticka om den är klar. Läs mer > Klicka på ingrediens bakpotatis.
- Kött: Sänk ugnstemperaturen till 125ºC. Låt potatisen ligga kvar i ugnen under tillagning av köttet.
- Skär med kniv ett rutmönster i fettkappan om den följt med. Salta köttbiten rikligt före tillagning. Stick i en stektermometer. Lägg på galler med ugnsplåt under. Sätt in i ugn. Peppra steken när den är klar.
- Tillaga till önskad kärntemperatur (se nedan). Det tar 40-60 minuter per kilo vid ugnstemperatur 125ºC. Läs mer > Så ugnslagas biff. Låt vila 20-30 minuter,
- Bearnaise: Tillaga bearnaise enligt separat recept. Det går även att köpa färdiglagad men smaken blir inte densamma.
Kockens kommentar
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Den bästa råvaran är den hängmörade, marmorerade biffen med fettkant ("kappa") som man köper hos köttspecialisten (läs mer > Biff, ryggbiff). Biffen i livsmedelsbutiken är som regel (alltid) av betydligt lägre kvalitet. Om sådan, ta ut köttet ur plastförpackningen och lägg den oförpackad och helst på ett galler i kylskåpet i två dagar. Luften runt biffen torkar ut köttet vilket koncentrerar smaken och gör köttet mörare.