
Shepherds pie - Fåraherdens paj
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 214

Kcal / portion: 1010

GBR (GI) / port: 10
Recept: 4039 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 14%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om ugnslagad köttfärs > Äts ej
Om engelsk kokkonst > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anna, Kockskolan
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala och koka potatis tills den blir mjuk.
- Skala och hacka lök. Skiva champinjoner. Skala och skiva morot. Skiva selleri.
- Fräs lök och champinjoner i smör på medelvärme några minuter. Tillsätt morot och selleri. Fräs ytterligare några minuter.
- Tillsätt lammfärs och fördela med en trägaffel. Stek tills färsen har fått färg.
- Slå på vatten, fond, tomatpuré, vetemjöl och worcestershiresås. Salta och peppra. Låt koka några minuter till köttfärssåsen blir torr.
- Mosa potatisen. Tillsätt matolja, äggulor, salt och peppar. Mosa ihop.
- Lägg färsen i en ugnsfast form. Bred ut potatismoset över. Var noga så att moset når ända ut till kanterna. Grädda i ugn cirka 25 minuter.
Kockens kommentar
Detta är en gammal brittisk klassiker. Rätten har lagats sen 1700-talet. Pajen går också att laga med nötfärs och kallas då Cottage Pie. Pajen kan med fördel frysas. Frys portionsstora bitar i lådor. Ta ut och värm vid behov.