Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 350

Kcal / portion: 217

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2174 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 13%
Kolhydrater: 53%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om sockerkakor > Äts ej
Så bakas sockerkaka > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anna, Kockskolan
Tillagning (45 min )
- Sätt ugnen på 175ºC. Smörj och bröa en kakform.
- Smält smör. Låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
- Blanda mjöl, bakpulver och kakao.
- Rör ner smör, vatten och mjölblandning i äggvispet. Rör till jämn smet. Men inte för mycket. Häll smeten i sockerkaksformen.
- Grädda i nedre delen av ugn i 35-40 minuter. Prova med sticka, som skall vara torr när kakan är klar.
- Ta ut och låt kakan stå och ånga av några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Ta bort formen och låt kakan ånga av igen för att inte bli fuktig. Formen kan sedan läggas över som skydd.
Kockens kommentar
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk
Rör inte för mycket i smeten efter tillsats av bakpulver. Kakan kommer då att bli kompaktare. Det finns tre slags sockerkaksdeg - klassisk (fr. Génoise), vanlig och "tvättsvampsdeg" (eng. sponge dough). Se recept via länkar nedan. Läs mer > Om sockerkaka.