
Tryffeldoftande presentbröd
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 285

Kcal / portion: 312

GBR (GI) / port: 22
Recept: 2497 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 6%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om smaksättaroljor > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anne, Kockskolan
Tillagning (2 tim )
- Värm vatten fingervarm, 37ºC.
- Deg: Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt övriga ingredienser utom lagerblad. Riv (knåda degen väl (läs mer A Så knådas, rivs deg). Låt jäsa under duk i 40 minuter.
- Forma: Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Lägg degen i små bakformar. Tryck ner ett lagerblad i varje. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200ºC.
- Grädda brödet i 15 minuter. Servera brödet dagsfärskt helst nygräddat.
Kockens kommentar
Saltmängden är ganska hög, men ger karaktär åt brödet. Det går bra att minska mängden om du är aktsam om hur mycket salt du äter. Enligt Livsmedelsverket äter svensken dubbelt så mycket salt i snitt än vad som rekommenderas. För mycket salt anses ohälsosamt ur hjärt- och kärlsynpunkt. Tryffelolja är en exklusiv smaksättarolja. Läs mer > Klicka på ingrediensen. Läs mer > Om smaksättaroljor.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 38 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.