
Brun eller lys lapskaus, norsk lapskojs
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 86

Kcal / portion: 633

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2531 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 3%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om lapskojs > Äts ej
Så bryner man > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Martin" under bilden. Recept och film avser brun lapskaus, medan bilden avser lys (ljus) dito. Läs mer, se kockens kommentar nedan.
- Tärna kött. Skala lök och skär i bitar.
- Bryn: Hetta upp rikligt med smör i stekkastrull på hög värme. Bryn köttet väl. Rör om. Tillsätt löken och låt det också få färg.
- Koka: Strö över lite vetemjöl och rör om. Fyll på med vatten eller oxbuljong så att det täcker. Låt sjuda under lock i cirka 1 timme.
- Grönsaker tillsätts allteftersom beroende på koktid. Skala, grovtärna kålrot och morot. Tillsätt detta och låt koka i cirka 10 minuter. Skala och grovtärna potatis. Rensa purjon och skär i små bitar. Tillsätt detta och låt koka i ytterligare 10-15 minuter. Salta och peppra.
- Servera med inlagda rödbetor eller gurka. Garnera gärna med lite kryddgrönt.
Kockens kommentar
I Norge skiljer man skiljer man på brun och lys (ljus) lapskaus. Brun tillagas av nötkött, helst av finare slag, som tillsammans med lök först bryns i smör innan det kokas med övriga varor. Lys tillagas av fläsk eller lamm som kokas utan att först brynas. Utöver kött och lök ingår potatis och andra rotsaker av varierande slag, purjolök och kryddor. Läs mer > Om lapskojs.