
Grillad lammstek på bästa sätt
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 254

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2031 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 24%
Fett: 5%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så lagas lammstek > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (15 min + 6 tim )
- Sätt ugnen på 100-125ºC.
- Steken skall vara nätad eller uppbunden. Salta och peppra köttet.
- Bryn: Hetta upp matfett i stekpanna och bryn köttet runt om till fin yta.
- Ugnslaga: Sätt in i ugnen tills innertemperatur cirka 63ºC. Tillagningstid 3-5 timmar.
- Ta ut köttet och låt det vila i minst 1 timme i rumstemperatur utan folie.
- Sätt på grillen och förbered tillbehör.
- Grilla: Skär köttet i tjocka portionsskivor. Pensla köttet med olja. Krydda vid behov. Grilla köttet på hög värme till fin stekyta.
Kockens kommentar
Bästa grillresultat får man om man förlagar köttet i ugn i god tid innan grillning skall ske och helst i låg värme. Ju lägre ugnstemperatur desto jämnare genomstekt blir köttet, men det tar längre tid. Dessutom slipper man stress och tidproblem i samband med måltiden. Ugnslaga gärna köttet på förmiddagen för senare grillning på kvällen. Jämför recept > Oxfilén till större sällskap.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.