
Klassisk inkokt lax med farmor Almas gurka och dillfraiche (förrätt)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 152

Kcal / portion: 206

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1648 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 12%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Lag: Skiva citronen och koka upp lagingredienserna. Låt koka i 3 minuter. Sila bort citron och dill.
- Lax: Skär laxen i 2x2 cm stora tärningar.
Lägg dem i kastrullen och häll tillbaka lagen.
Lägg på ett lock och låt koka upp.
Dra av kastrullen från spisen.
Låt det efterdra i kastrullen i ca 1 timme.
Ställ in i kylen och låt laxen bli kall. - Gurka: Skala gurkan randig, dvs låt hälften av skalet vara kvar. Skiva den tunt.
Blanda ättika, socker och vatten. Lägg i gurkan.
Finhacka dill och persilja. Strö den över.
Dra några varv med pepparkvarn över.
Ställ in i kylen och i ett par timmar. - Dillfraiche: Finhacka dill. Blanda alla ingredienserna. Vispa upp den till fin konsistens.
Kockens kommentar
Självklart går det bra att använda dillblad till laxlagen, men som den mästerkock Fredrik är, tar han tillvara alla råvaror och stälkarna innehåller mycket arom. Detta är en klassiker som alltid tar plats på mitt påskbord hemma, säger Fredrik Eriksson som är krögare på Långbro Värdhus, men kanske mer känd som TV-kock.
Förrätter
- Brödförrätt
- Salladsförrätter ¤
- (Sallad till maten >)
- Gröna förrätter
- Kall förrättssoppa
- Varm förrättssoppa
- Blini-, crepes-, våffelförrätt
- Fiskförrätter
- Förrätt med räkor, kräftor
- Hummerförrätter
- Krabbförrätter
- Förrätt med musslor
- Ostronförrätter ¤
- Övriga skaldjursförrätter
- Köttförrätter
- (Sillrätter >)