
Mole, chilichokladpasta
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 237

Kcal / portion: 252

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1510 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 13%
Kolhydrater: 27%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Vattenbadskastrull > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Om chokladsås > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning
- Skala och finhacka vitlök.
- Hetta upp en stekkastrull utan fett och rosta kryddor och ströbröd tills det fått lite färg.
- Häll på vatten, socker och fond och låt koka upp. Låt vattnet sugas upp av ströbrödet. Vill såsen inte tjockna, tillsätt lite ströbröd. Ta av kastrullen från värmen. Låt svalna.
- Smält choklad i vattenbad. Blanda choklad med kryddblandningen.
- Häll såsen över rätt eller ställ kallt för senare användning.
Kockens kommentar
Mole är en tjock chokladpasta, med ursprung från Puebla i Mexiko. Att tillaga äkta mole är tidsödande och innehåller många ingredienser bland annat flera sorters chili. Det finns många historier, skrönor och missuppfattningarn om mole. En är att inkafolket ville skrämma bort spanjorerna genom att bjuda dem på mole. Det finns dock inga belägg för att inkafolket använde choklad i matlagningen. Däremot finns det belägg för att pastan kommer från Mexiko. Läs mer > besök hemsidan mexonline.com/molepoblano.htm.
Vattenbad: Koka upp vatten i en kastrull. Ställ en mindre kastrull i vattnet och smält chokladen i den. Choklad får inte koka, för då blir den grynig.
Passar till
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)