
Chicken Mole, kyckling i chilichoklad
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 198

Kcal / portion: 670

GBR (GI) / port: 16
Recept: 2681 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 8%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (20 min )
- Skär kycklingen i skivor på längden. Krydda med salt, peppar och koriander.
- Koka ris enligt anvisning på förpackning. Alternativ värm tortillabröd till maten.
- Värm upp mole med lite vatten i en kastrull. Såsen skall vara trögflytande.
- Hetta upp smör i stekpanna på medelvärme. Stek kycklingen hastigt tills fin stekyta, utan att bränna.
- Häll mole över kycklingen. Lägg på lock och låt småkoka i 10 minuter.
- Lägg upp kycklingen och strö över sesamfrön.
Kockens kommentar
Det finns många historier, skrönor och missuppfattningar om mole. En är att inkafolket ville skrämma bort spanjorerna genom att bjuda dem på mole. Det finns dock inga belägg för att inkafolket använde choklad i matlagningen. Däremot finns det belägg för att pastan kommer från Puebla Mexiko. I Mexiko förekommer många varianter av såsen. Varan är svår att få tag på i svenska butiker, men man kan enkelt tillverka sin egen variant (se recept via länk nedan). Mole är en chilipasta, läs mer > klicka på ingrediensen.
Passar till
Fågel, kyckling
- Kokt höna, kyckling ¤
- Bräserad kyckling, grytor ¤
- Kycklingdelar i panna
- Kycklingbröst/filé i panna
- Hel kyckling i ugn
- Kycklingfilé i ugn
- Kycklingben i ugn
- Kycklingvingar och övrigt i ugn
- Asiatiskt fågelwok
- Grillad kyckling, fågel
- Friterad kyckling, fågel
- Pärlhöna
- Anka och gås
- Kalkon och struts
- Vild skogsfågel
- Vild sjöfågel