Små kardemummasemlor
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal små semlor: 12

 

Kockskolan:

 

Om semlor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Små kardemummasemlor

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 335

Kcal / portion: 270

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3239 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 16%

Kolhydrater: 40%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 81 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om semlor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 40 min )

  1. Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
  2. Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  3. Forma: Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar, Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.
  4. Förvärm ugnen på 250°C. 
  5. Garnera: Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna (ej nödvändigt).
  6. Grädda i ugnen 5-10 minuter. Ta ut bullarna och låt kallna.
  7. Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandel­massa och lite mjölk. Fyll varje bulle med 2-3 msk fyllning. Vispa grädde. Lägg på grädde och lock. Sikta florsocker över.

Kockens kommentar

Små bullar gräddas kortare tid och i högre värme än större bullar. Från början åts semlor endast på fettisdagen före fastan. Senare blev det tradition att äta dem varje tisdag under fastans sju veckor. I dag säljs de från strax efter jul fram till påsk. Läs mer > Om semlor.

Alternativ

Hemlagad mandelmassa

Klassisk semla

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem