
Lovisas, Elionora och Inez köttbullar
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 162

Kcal / portion: 615

GBR (GI) / port: 8
Recept: 2459 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 9%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
- Skala och koka potatisen mjuk. Tillred en sallad t.ex. grönsallad med fetaost och rivna morötter.
- Blanda grädde och ströbröd i en stor bunke och låt det "gegga" ihop i några minuter.
- Tillsätt köttfärs och knäck i ägg. Tillsätt kryddorna och blanda ihop.
- Skala och riv morötter och tillsätt detta i bunken. Smula ner fetaost. Blanda. Det är lättast att blanda med händerna. Rulla köttbullar och lägg dem på en tallrik.
- Sätt plattan på medelhög värme, lite varmare i början. Lägg i smör. När smöret fräser, stek köttbullarna tills de fått fin färg.
- Sänk värmen efter ett tag. Det är bra att steka några köttbullar åt gången. Då är det lättare att rulla runt dem i pannan.
- Häll bort potatisvattnet och mosa potatisen med en potatisstöt. Tillsätt lite salt, smör och mjölk. Smaka av.
- Servera köttbullarna med hemlagad potatismos, lingon och sallad.
Kockens kommentar
Detta är det vinnande förslaget i Köttbullsracet, en tävling bland skolelever som drivs av Barnens Egen Matskola. Receptet är tillagat av Lovisa, Eleonora och Inez från Sjöbergska Skolan i Järfälla. Fler Köttbullsrecept hittar du i boken Barnens bästa köttbullar, Tiden förlag.
Fotograf: Ulf Huett