
Aioli med lime och mynta
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 632

Kcal / portion: 678

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3388 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 70%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till skaldjur > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anne, Kockskolan
Tillagning (15 min )
- Alla ingredienser skall vara rumsvarma. Annars är det risk för att såsen skär sig.
- Grovriv limeskal med riv- eller zestjärn. Skala vitlök. Hacka den om du handvispar. Se kommentar nedan.
- Lägg äggulor, senap, vinäger och vitlök i en matberedare. Mixa några sekunder.
- Fortsätt mixa. Häll långsamt ner olja, lite i taget. När aiolin börjar tjockna, varva med lite ljummet/rumsvarmt vatten till lagom konsistens.
- Tillsätt myntablad och rivet limeskal, samt limejuice under mixning. Salta.
Kockens kommentar
Om du handvispar, så vispa kraftigt hela tiden och tillsätt olja lite i taget. Varje skvätt skall vispas ut ordentligt. Aioli passar utmärkt till fisk-, skaldjurs- och äggrätter.
Passar till
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)