
Västerbotten cheesecake (plockmat)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 350

Kcal / portion: 127

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3178 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 29%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min + 3 tim )
- Smält smör. Lägg smör och bröd i en matberedare. Mixa.
- Klä en brödform med plastfilm. Tryck ut brödmixet i botten till ca en halv cm tjocklek. Blötlägg gelatin i kallt vatten.
- Koka upp grädde i en kastrull. Dra åt sidan och riv ner ost. Rör om så att osten smälter. Smaka av med salt och peppar.
- Krama ur vattnet ur gelatinet. Lägg ner det i gräddblandningen. Rör om tills gelatinet löst upp sig. Häll blandningen över brödmixet. Ställ in i kylskåp i cirka 3 timmar.
- Skala rödlök. Finhacka den och gräslöken. Lyft upp cheesecaken ur formen. Toppa med den hackade löken.
Kockens kommentar
Klassisk cheesecake är en ugnsbakad efterrätt där krämen blir stabil tack vare äggen som får smeten att stelna i ugnsvärmen. En snabbvariant är att, som i detta recept, blanda ingredienserna och hoppa över ugnsbakningen (jämför med recept > Klassisk New York cheesecake). Läs mer > Om ostkaka, cheesecake.
En normalportion huvudrätt väger ungefär 500 gram. På en buffé bör man räkna med mera, upp till 1 kg tillagad mat per portion om det skall vara rikligt och för att man ofta äter mer vid buffé, samt att åtgången av olika rätter är ojämt fördelat. Naturligtvis blir det då rester över.