Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 447

Kcal / portion: 67

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2000 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 20%
Kolhydrater: 60%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (40 min )
- Förvärm ugnen på 175°C.
- Deg: Rör ihop smör, socker och sirap. Tillsätt äggula under omrörning. Blanda huvuddelen av mjölet med kryddor och bikarbonat. Blanda samman med smörsockret till en smidig deg.
- Forma: Rulla valnötsstora bollar. Lägg dem på smord ugnsplåt eller på plåt med ugnspapper.
- Grädda: Sätt in i ugnen tills torra och gyllenbruna, cirka 15 minuter. Låt kallna på plåten.
Kockens kommentar
Denna kaka med pepparkakskryddor kallas också för Pepparnötter som är klassisk kaka på tyska julbord (se dito recept). Som tillval kan man stoppa in en skalad mandel i varje boll före gräddningen. Ett enkelt alternativ är att göra bollarna av färdig pepparkaksdeg.
Alternativ
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk