Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 219
Kcal / portion: 464
GBR (GI) / port: 19
Recept: 1857 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 3%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Knäckprov > Äts ej
Om sockerlag > Äts ej
...
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min )
- Knäckglasyr: Blanda socker, vatten och ättika i en kastrull. Koka upp och låt sockerlagen koka ordentligt i cirka 15 minuter. Rör om regelbundet med träslev. Knäcken är klar vid 140°C+. Saknas sockertermometer görs knäckprov (se dito). Avbryt om smeten får lätt brun färg. Varning för het glasyr.
- Gnid äpplet blankt med en handduk. Kärna ur äpplen med en urkärnare (=rakt hål genom äpplet) och fyll hålet med mandelmassa (ej nödvändigt).
- Stick in en träpinne snett i äpplet genom fruktköttet. Olja in ett fat med matolja.
- Snurra äpplena i glasyren, hjälp till med sked. Ställ över på det inoljade fatet.
Kockens kommentar
Ättikssprit tillsätts för att få glansig yta, så att sockret inte skall kristalliseras när smeten kallnar. Alternativt kan man tillsätta lite glukos som har samma effekt, eller byta ut en del av sockret med sirap som innehåller glukos.
Kandering innebär att förse frukt, konfektyr, nötter, blomblad och annat med ett ytlager av socker (läs mer > Om kandering). Kandering är en form av knäck (läs mer > Om knäck och kola.). I Fattigsverige var ett sparat höstäpple en populär julklapp till barnen, dock inte kanderat. Endast herrefolket hade råd med lyxvaran socker. Andra julklassiker, se recept nedan.
Knäckprov: Doppa slevskaftet i lagen och sedan i iskallt vatten. Blir glasyren hård och skör som glas = färdig.