
Äggost från Bohuslän (efterrätt) ¤
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 216

Kcal / portion: 472

GBR (GI) / port: 5
Recept: 5664 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 15%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Blanda alla ingredienser i en stor kastrull. Låt blandningen sjuda på medellåg värme i cirka 10-15 minuter. Den får absolut inte koka, då blir den torr. Därför måste man passa äggosten.
- Stäng av värmen när blandningen skär sig (koagulerar). Låt kastrullen stå kvar på plattan cirka 5 minuter, tills det har klumpat ihop sig till en massa. Tar man av den för tidigt blir äggosten för lös.
- Tag upp äggostmassan ur vasslen (vattnet) med en hålslev eller häll över i en finmaskig sil.
- Varva några lager äggostmassa och socker i en äggostform på en tallrik.
- Låt stå i kyl minst 2 timmar.
- Servera med hallon eller björnbärssylt.
Kockens kommentar
Äggosten kan utan tillsatt socker serveras som maträtt till exempel på buffébordet. Passar då utmärkt till rökt lax. Ursprungligen hade man inlagd sill till, vilket även förekommer nuförtiden.
Äggost är en slags färskost med anor från Bohuslän (läs mer > Om färskost). Äggost tillreds helst i äggostformar med små hål i botten för att vassle ska kunna sippra ut och som ger vackert mönster (se > Äggostform).