Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 483

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2897 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 13%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om smulpaj > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min )
- Deg: Blanda mjöl, gryn och socker i en bunke. Tillsätt smör skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa med händerna. I matberedare används kniven och kallt smör. Låt degen ligga i kylskåp i avvaktan på användning.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Fyllning: Blanda bären med socker och potatismjöl. Tredubbla mängden potatismjöl om frysta bär används. Utelämna socker om de frysta bären är sockrade.
- Paj: Lägg fyllningen i smörad ugnssäker form. Strö pajdegen över.
- Grädda 15-20 minuter mitt i ugn, tills smuldegen fått fin färg.
- Servera pajen varm eller kall, gärna med vispad grädde eller vaniljsås till. Hemlagad vaniljsås är godare och lätt att tillaga. Se recept via länk nedan.
Kockens kommentar
Bäralternativ: Blåbär, blåbär + hallon, vinbär, halvmogna krusbär, krusbär + jordgubbar, mogna björnbär med mera. Potatismjölet suger upp vätskan från bären så att pajen blir fastare. Ju lösare, saftigare bär desto mer potatismjöl.